Varför lockar skogsindustrin?

Ovan, f.v. Anna Hagberg, Johan Ronge, Rachel Luanda, Sara Fallahian, Hanna Sjö och Oskar Sörensson. Fotograf: Carl Moser

Jobben inom skogsbranschen kan se väldigt olika ut. Här finns stor efterfrågan på allt från skogsmaskinförare till personer med djup kunskap om hur skog ska skötas – men även civilingenjörer och forskare som kan utveckla morgondagens produkter och processer. Vi frågade några studenter vad som skulle kunna locka dem att börja jobba inom skogsindustrin.

Anna Hagberg, Lunds Tekniska Högskola 

– Jag läser till civilingenjör i väg- och vattenbyggnad och tycker att materialkunskap är spännande. Jag läste en kurs förra året om biobaserade byggnadsmaterial, och tyckte det var intressant hur man kan behandla och modifiera trä på olika sätt för att uppnå önskade egenskaper. Därför vill jag gärna lära mig mer om trä och hur det kan användas i andra tillämpningar än just de byggnadstekniska. 

Johan Ronge, Chalmers tekniska högskola

– Jag är uppvuxen i Karlstad och Värmland är ju ett skogsindustrimecka, jag har till exempel sommarjobbat på Stora Enso. Jag läser till civil­ingenjör i kemiteknik och skulle förstås kunna jobba med petrolium eller plast – men det känns ju inte som framtiden?! Jag vill kunna bidra till en mer hållbar utveckling. 

Rachel Luanda, Karlstads universitet

– Jag är fascinerad över hur mycket vi kan få från skogen. Det här känns som en bransch där det händer mycket, och det lockar mig. 

Sara Fallahian, Karlstads universitet

– Vi jobbar mycket med hållbarhet på min utbildning så skogsindustrin ligger redan nära hjärtat, men intresset har absolut blivit större. Jag ser fram emot att jobba nära skogsbranschen i framtiden. 

Hanna Sjö, Sveriges Lantbruksuniversitet, Umeå

– Jag läser Skogsvetarprogrammet för att bli jägmästare, och jag visste inte så mycket om skogsbruk innan. Nu har jag flyttat från Skåne till Umeå och trivs jättebra. Framförallt tycker jag att utbildningens innehåll är aktuellt och roligt! Hållbarhet är viktigt för mig, och jag tycker att skogen är intressant i så många olika sammanhang. 

Oskar Sörensson, Karlstads universitet

– Jag vill jobba inom industrin, och känna att jag varje dag kan göra skillnad, och vara med och utveckla något. Det är viktigt att det är fokus på hållbarhet, och därför låter skog intressant.