Naturvårdsverket har genomfört en omfattande översyn av jakttiderna. En systematisk översyn har inte gjorts sedan 2000, och det är ett omfattande arbete som ligger bakom förslagen till ändringar. Översynen har genomförts på ett transparent sätt med hög delaktighet från viltförvaltningens intressenter.
Skogsindustrierna står helt bakom grunderna för svensk viltförvaltning med en ekosystems- och kunskapsbaserad adaptiv förvaltning som bygger på balans mellan betestillgång och viltstammar. Förvaltningen bygger på att det vilt som finns i naturligt i Sverige ska finnas i långsiktigt livskraftiga bestånd. Det största skälet till att förändra jakttiderna är att det inte är balans idag. Viltstammarna är större än vad som är möjligt i ett hållbart skogsbruk, och även för hållbara viltstammar:
- Under de senaste decennierna har vi sett "explosioner" av olika viltarter som älg, rådjur, vildsvin, dovhjort och lokalt idag också kronhjort. Vi ser med oro på konsekvenserna för viltstammarna, till exempel för älgstammen i Götaland. Det föds färre och mindre älgkalvar, rapporter om små och sjuka djur verkar öka. Vetenskapliga fakta visar på ett mycket starkt samband mellan fodertillgång och överlevnad, vitalitet, viktutveckling och reproduktion hos viltstammar, säger Mårten Larsson, vice vd på Skogsindustrierna.
Den så kallade ÄBIN-inventeringen visar att betesskadorna i hela landet är omfattande och att de är långt över de mål som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen satt upp. Viltskadorna leder till kraftiga ekonomiska förluster för skogsnäringen och påverkar många samhällsmål. Skogsindustrierna understryker att Naturvårdsverket i sitt förslag tydligt agerar i enlighet med den del av Strategi för svensk viltförvaltning som säger att "Populationsreglerande jakt på arter som orsakar stora skador bör särskilt främjas.". Naturvårdsverket har därmed tagit frågan om skador av vilt i trafik samt i jord- och skogsbruk på stort allvar. Skadorna i skogen påverkar såväl produktion som biologisk mångfald.
Jaktmöjligheterna behöver därför ökas inom ramen för en god jaktetik.
- Vi har en ansvarskännande och välutbildad jägarkår som med de föreslagna förändringarna av jakttiderna får en ökad möjlighet att bedriva jakten på ett fortsatt ansvarsfull sätt, anpassat efter rådande obalans mellan betestillgång och viltstammar. Förslagen ökar möjligheterna att jaga under den tidigare delen av jaktåret, en tid då de flesta jägare jagar mest, säger Mårten Larsson.
Läs hela remissvaret här, inklusive en bakgrund till Skogsindustriernas utgångspunkt.