Kris för skogsplantering när säsongsarbetare stoppas

Emma Terander, PA-ansvarig på Gröna arbetsgivare. Foto: Erik Thor

Det ser tufft ut att få ner årets 350 miljoner skogsplantor i marken. Utländska skogsvårdsarbetare har svårt att ta sig hit, framför allt på grund av svensk gränspolis, men också på grund sina hemländers restriktioner.

EU gick i slutet av mars ut med riktlinjer för att säsongsarbetare som arbetar med sådd och plantering ska kunna ta sig "fram". Trots detta hindras erfarna skogsvårdsarbetare från länder inom EU och tredje land att resa in i Sverige.

– Svensk gränspolis har valt att tolka EU:s riktlinjer som att de enbart gäller lantbruk och livsmedelsproduktion. Det är så stelbent och får förödande konsekvenser för svensk skogsnäring som har 350 miljoner plantor som behöver ner i marken, säger Emma Terander, PA-ansvarig på Gröna arbetsgivare, som noterar att finsk gränspolis inte gör samma tolkning, utan här kan skogsvårdsarbetare resa in i landet.

– EU:s medlemsländer har ställt sig bakom EU-kommissionens riktlinjer för att kritisk arbetskraft ska kunna ta sig till de olika medlemsländerna nu under vår och sommar. I riktlinjerna nämner man speciellt säsongsarbetare som är nödvändigt för sådd, underhåll och plantering, säger Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige i samband med sin medverkan på Forum för Bioekonomi Live den 21 april.

Skogsvårdsarbetare med lång erfarenhet

Merparten av de kontrakterade skogsvårdsarbetare som svensk skogsnäring väntar på kommer från länder inom EU. I norra Sverige är man också beroende av att få hit sina erfarna säsongsarbetare från Ukraina och Thailand.

– Sedan flera år tillbaka flygs ukrainare och thailändare in för att plantera skog. De är organiserade i fungerande team med erfarna arbetsledare. Därför är de av stort värde för skogsnäringen och kan inte ersättas från en dag till en annan av oerfarna personer, förklarar Emma Terander.

De senaste dagarna har Emma Terander även nåtts av uppgiften att Ukraina inte tillåter sina skogsvårdsarbetare att utresa ur landet, vilket ytterligare förvärrar läget för årets skogsplantering

Emma Terander framhåller att det både handlar om kvalificerad arbetskraft och justa villkor:

– De cirka 750-1000 skogsvårdsarbetare man fortfarande väntar på har många års erfarenhet av arbetet, i många fall hos samma arbetsgivare, och har enligt lag företrädesrätt, anställningsavtal och arbetstillstånd och kan kliva in i produktionen redan dag ett. Det är också dessa arbetsgivarna har planerat för, och ordnat med boende etcetera åt. Att de nu inte kan komma hit innebär stora omställningar, och är inget man löser från en dag till en annan. Det ska också understrykas att våra skogsentreprenörer tecknar kollektivavtal som gäller för samtliga skogsvårdsarbetare, oavsett var de kommer ifrån.

Läs mer hos Gröna arbetsgivare: Utländsk arbetskraft under corona-pandemin

 

Hur kan man säkerställa säsongsarbetare till EU:s medlemsländer?

Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, berättar om EU:s riktlinjer.