Skog

Det här är de viktigaste skogspolitiska frågorna 2021.

EU:s skogsstrategi 

2021 får EU en reviderad skogsstrategi – den nuvarande antogs 2013I den vägledning för strategin, som publicerades i slutet av 2020, läser Skogsindustrierna in ett mycket starkt fokus på bevarande av skog på bekostnad av produktionDen slutliga strategin måste i dialog med Europas skogsbrukare landa in ett brett hållbarhetsperspektiv där ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv beaktas 
Läs mer på vår engelska webb - Forestindustries

Nature Restoration (återställande av mark) 

2021 kommer EU för första gången att få bindande lagstiftning med krav om återställande av mark, bland annat skog. Det är ännu inte klarlagt exakt vad som avses med att återställa eller hur detta ska göras, Kommissionen har dock tydligt uttalat att återställd mark ska inte kunna brukas utan ska skyddas, vilket riskerar att leda till att ytterligare skogs tas bort från brukande. 

EU:s strategi för biologisk mångfald 

I maj 2020 presenterade EU-kommissionen en strategi för biologisk mångfald fram till 2030 med stort fokus på mer skydd och bevarande som parlamentet och medlemsstaterna nu har att ta ställning till. Strategin bygger på två antagande: att tillståndet för biologisk mångfald i europeiska skogar är lika dåligt som globalt och att biologisk mångfald klarar sig bättre i skyddade områden. Skogsindustrierna delar inte dessa antaganden och oroas över att kommissionen inte har förmått beakta alla tre dimensioner av hållbart skogsbruk; ekologi, ekonomi och social hållbarhet. Det riskerar att reducera skogsnäringens möjlighet att bidra till hållbar utveckling. 
Läs mer på vår engelska webb - Forestindustries

Skogsutredningen 

Skogsutredningen har inte gett äganderätten förväntat utrymme utan fokus ligger  biologisk mångfald och  hur mer skog ska undantas från ett aktivt brukande. Skogsindustrierna anser att utredningen borde ha presenterat förslag på hur man kan stimulera skogsägarens engagemang att investera i såväl den biologiska mångfalden som i en ökad tillväxt i sina skogar, vilket i sin tur är en förutsättning för en växande bioekonomi. Skogsindustrierna följer processen kring den fortsatta behandlingen av utredningens resultat och kommer också att belysa sina ståndpunkter i den kommande remisshanteringen under 2021. 
Läs mer här.

Artskyddsutredningen 

Den 14 maj 2021 ska artskyddsutredningen vara klar. Skogsindustrierna menar att förordningen bör justeras så att den svarar mot de krav som faktiskt ställs i EU-direktivet. Exempelvis behöver synen på skyddet av fåglar i förordningen förändras, från ett individperspektiv till ett artperspektiv. Markägaren ska också alltid ersättas när samhällets intressen påverkar markanvändningen.  
Läs mer här.