Viveka Beckeman: Jag längtar efter att ses på riktigt igen

Mitt första halvår som vd för Skogsindustrierna har präglats av många nya insikter och möten med engagerade och kunniga människor både inom politiken och skogsnäringen, men också av Coronapandemin. Jag längtar efter den dag vi kan träffas på riktigt igen. Det kommer underlätta dialog och samverkan. Det kommer göra det lättare för oss att förstå varandras perspektiv, drivkrafter och att hitta vägar framåt.  

Just nu är många engagerade i skogen – utöver vi som jobbar i, med och för den också politiker, debattörer och media. Det är spännande att jobba i en bransch som är så viktig för en hållbar utvecklingi en bransch som många har tankar och åsikter omDet är roligt när vänner och bekanta har snappat upp och vill prata om det vi jobbar med i vardagenNär det blir spänstiga samtal baserade på fakta och olika perspektiv. Vi har alla ett ansvar för den bild vi tecknar och för de budskap vi delar. Med en ny president på plats i Vita huset hoppas jag att 2021 blir ett år av sans där världen går tillbaka till att prata med varandra och tar initiativ till mötenOch dröjer det tills det kan ske i möblerade rum så hoppas jag att vi kan ses kring lägerelden eller på en skogspromenad. 

Min kollega Magnus Berg bjuder på en djupare analys av det politiska läget. Det jag har med mig in i 2021 är att vi, och då menar jag både skogsnäringen och svenska politiker, måste öka vårt engagemang i EU ännu mer. Här kommer en mängd frågor avgöras som har stor påverkan möjligheterna att bedriva ett aktivt och hållbart skogsbruk och att tillverka hållbara produkter från skogen. Den motvind som blåser just nu vissa av dessa frågor ska vi vända till medvind. Vi ska inte minst vända fokus på bevarande och stagnation till en gemensam vilja att utveckla ett hållbart brukande och hållbara cirkulära och biobaserade värdekedjor. Det är viktigt att värna den biologiska mångfalden och jag är övertygad om att det kan ske utan ytterligare avsättningar. För att vetenskapligt underbygga våra argument för detta har vi tagit fram nya rapporter om skogsnäringens många bidrag till såväl naturvård som klimatarbete, som vi snart kommer att berätta mer om.  

Kraftig medvind blåser det redan för träbyggandet – i Sverige, Europa och resten av världen. Det vittnar Mathias Fridholm, chef för Svenskt Trä, om i den här artikeln. Tongångarna är också positiva inom forskning och utveckling, där forskningsfinansiärer visar stort intresse för branschenJag är övertygad om att vi kan inspireras av detta och få människor att lyssna även till våra tankar och idéer om hur skogsnäringen som helhet ska fortsätta driva tillväxt i världens bioekonomiden ekonomiska kris vi befinner oss i, till följd av pandemin, har skogsindustrin visat hur stabil den är, hur den fortsätter leverera produkter som vi alla behöver i vardagen och också fortsätter bidra till allas vår välfärdDet är viktigt att reflektera över tycker jag. Och ta gärna del av chefsekonom Kerstin Hallstens insikter i detta.  

För att nå åtagandena i Parisavtalet, och Sveriges såväl som EUs klimatmål, har vi alla ett stort och viktigt arbete framför oss. Det är bråttom med att ställa om till ett fossilfritt välfärdssamhälle med en långsiktigt hållbar konsumtion. Från produktiva skogar och produkter från skogen kan vi få en del av lösningen.