Svenskt Näringsliv har publicerat en rapport där man räknat fram klimatnyttan av svensk export. I rapporten kvantifieras den klimatnytta som åstadkoms genom att produktion i Sverige kan ske med ett lägre klimatavtryck jämfört med övriga världen. Detta kan ske genom tillgång till el med ett lågt klimatavtryck, användning av biobränslen istället för fossila bränslen samt effektivare processer. Totalt beräknas klimatnyttan av svensk export till 26 miljoner ton CO2 årligen. Det kan jämföras med industrins totala utsläpp på 17 miljoner ton CO2 eller Sveriges samlade utsläpp på 52 miljoner ton CO2 år 2018.
Papper- och massaindustrin är den industri som har det största bidraget med 7,1 miljoner ton CO2 årligen, viket är mer än en fjärdedel av den framräknade klimatnyttan. Klimatnyttan kommer främst från användningen av el med lågt koldioxidavtryck samt att svensk skogsindustri bytt ut fossila bränslen mot biobränslen. Idag är skogsindustrins bränsleanvändning i industriprocesserna förnybar till 96 %.
Rapporten tar även upp annan klimatnytta som svensk export bidrar med i användarledet samt systemeffekter såsom bidrag till energi- och resurseffektivitet samt en omställning till fossilfrihet. Dessa nyttor är betydligt större, men kvantifieras inte i rapporten. Skogsindustrierna har själva gjort en uträkning av den totala positiva klimateffekten som svensk skogsnäring bidrar med. I Skogsindustriernas rapport (2018) beräknas den till ca 93 miljoner ton koldioxidekvivalenter årligen. Klimatnyttan kommer från 55 miljoner ton nettoinbindning av kol i växande skog och produkter från skogen plus 42 miljoner ton genom att skogsindustrins produkter ersätter fossilbaserade minus de 4 miljoner ton fossila utsläpp som uppstår i processer, transporter och insatsvaror. Den positiva klimateffekten på 93 miljoner ton årligen motsvarar nästan alla Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp (100 miljoner ton CO2 årligen), internationellt som territoriellt.
Cirka 80 procent av skogsindustrins produkter går på export. Detta innebär att den totala klimateffekten av svensk export är ännu högre än vad som framgår av Svenskt Näringslivs rapport. Skogsnäringen är stolt över att bidra till en global hållbar utveckling, omställningen till en fossilfri välfärdsnation och lokal sysselsättning och välfärd.