Ett förslag till nationell strategi för effektiv och hållbar vattenhushållning skulle precis lämnas över till regeringen när misstroendeförklaringen väcktes. Helena Sjögren från Skogsindustrierna hoppas att strategin snarast möjligt kan komma upp på bordet igen. Här finns öppningar för en mer pragmatisk hantering av vattenfrågor.
Näringsdepartementet har arbetat fram ett förslag till ny nationell strategi för effektiv och hållbar vattenhushållning. Den har som övergripande mål att främja svensk konkurrenskraft och tillväxt, samtidigt som den ska bidra till att relevanta miljö- och klimatmål nås.
– Båda tillväxt och klimatmål behövs för att utveckla bioekonomin och ställa om till ett hållbart samhälle. Det är så vi måste jobba framåt, i god samverkan och med högt förtroende mellan samhälle, myndigheter och näringsliv, säger Helena Sjögren, miljödirektör på Skogsindustrierna.
Strategin väntas innehålla förslag på hur Sverige ska tillämpa EU:s vattendirektiv. Sverige måste använda de möjligheter som finns i direktivet till att göra undantag på att uppnå god status på ett visst vatten, något som redan görs av många andra EU-länder.
– För att möjliggöra investeringar med stor miljö-, klimat- och samhällsnytta är det nödvändigt att Sverige börjar använda direktivets möjligheter till undantag. Det skulle till exempel kunna betyda att en mindre lokal avvikelse av statusen på ett vattendrag inte blir utslagsgivande i en tillståndsprövning, säger Helena Sjögren.
Skogsindustrin är en stor användare av vatten, framför allt i tillverkningen av massa, papper och kartong. Därför ligger de flesta anläggningar nära stora vattendrag. En av dem är Södra Cell i Mönsterås som har det mindre vattendraget Emån som vattenkälla.
– Det har varit mycket fokus på vattenfrågan nu när vi har haft ett antal år med lite nederbörd. Det är viktigt att hushålla med det tillgängliga vattnet och verka för vattenupphållande åtgärder i avrinningsområdet, exempelvis genom att ha kvar de dammar som finns, säger Patrick Hernäng, miljö- och hållbarhetschef på Södra Cell Mönsterås.
Ett annat förslag som diskuterats för strategin är tidsbestämda vattendomar eller uttagsrätter för industrin. Detta ställer sig Patrick Hernäng och Helena Sjögren tveksamma till.
– Vi vill satsa på framtiden och planera för långsiktiga investeringar, då är inte tidsbegränsade vattendomar ett bra alternativ, säger Patrick Hernäng.
– Däremot välkomnar vi förslaget att få till stånd rättssäkra miljöprövningar som är förutsägbara, transparenta och ändamålsenliga, avslutar Helena Sjögren.