Skogsstyrelsen har presenterat en omfattande utvärdering av miljömålet Levande skogar. Myndigheten konstaterar att det pågår många åtgärder för att förbättra miljötillståndet i skogslandskapet, men att det behöver göras mer. En uppfattning Skogsindustrierna delar.
– Vi delar uppfattningen att skogssektorn tillsammans har kommit långt i arbetet med att utveckla och bedriva naturvårdsarbetet. Samtidigt behöver vi göra mer, detta är en ständig resa där vi hela tiden lär oss mer om hur vi bäst sköter skogen. Här skulle vi alla vara betjänta av en översyn av miljömålet Levande skogar. Som vision delar vi formuleringen, men den behöver kompletteras med mätbara och realistiska mål som vi kan arbeta mot, säger Linda Eriksson, skogspolitisk talesperson på Skogsindustrierna i en första kommentar till rapporten som hon nu ska läsa i sin helhet.
Hon har dock hunnit snappa upp Skogsstyrelsens förslag om att ta fram en ny affärsmodell som ska göra det lönsamt med biologisk mångfald för skogsägaren. Det väcker hennes nyfikenhet:
– Redan idag är det viktigt för Sveriges skogsägare att satsa på biologisk mångfald. Skogsbruk är en långsiktig verksamhet där ett rikt artliv är en viktig del för att säkra upp att man har livskraftiga och välmående skogar. Men med det sagt så låter Skogsstyrelsens förslag att titta på hur biologisk mångfald kan inkorporeras i marknadsekonomin och bli en del av skogsägarens affärsmodell intressant. Sveriges skogsägare har på frivillig väg gjort stora insatser för ökad biologisk mångfald, säger Linda Eriksson. Hon fortsätter:
– Det är viktigt att skapa bra incitament i skogspolitiken, att skapandet av växtliga skogar och bevarande av mångfald ska premieras. Det får inte som nu upplevas som en risk eller hot att hitta en sällsynt art i sin skog eller att låta träd bli riktigt gamla.
Läs mer om Miljömålet i skogen nås inte – Skogsstyrelsen föreslår ny affärsmodell här.