Nya siffror från Naturvårdsverket visar att nettoinlagringen av koldioxid i växande träd minskade under 2021. Virkesförrådet i den svenska skogen ökar fortfarande, fast långsammare än förut. Det beror främst på sämre förutsättningar för tillväxt som temperatur och nederbörd.
– Att nettoinlagringen av koldioxid minskar ett enskilt år är viktigt att ta till sig men viktigare är att se den långsiktiga trenden. De senaste trettio åren har skogsnäringen haft en mycket positiv effekt på klimatet. I snitt har vi varje år kompenserat för hela Sveriges territoriella utsläpp – två gånger om, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna.
Nettoinlagring innebär att upptaget av kol är större än den avgång som sker varje år i samband med skogsavverkning och naturlig nedbrytning.
God skötsel av skog gör att mer kan avverkas
Enligt Naturvårdsverket beror utvecklingen på en sjunkande tillväxt i skogen och de senaste årens avverkningsnivåer. Avverkningen har ökat med cirka 1 miljon kubikmeter per år sedan 1970-talet.
– Det stämmer att avverkningen har ökat de senaste decennierna i takt med att tillväxten i skogen har ökat. Och det har bara varit möjligt tack vare vårt aktiva och framgångsrika skogsbruk. Den ökade avverkningsnivån har inte skett genom att den avverkade arealen ökat, utan genom att god skötsel har gjort skogarna mer virkesrika, säger Linda Eriksson, skogspolitisk talesperson på Skogsindustrierna.
– Upptaget av koldioxid i växande träd är bara en del av skogens klimatnytta. Högre avverkning ger större inlagring av koldioxid i produkter och dessutom ersätts fossila produkter och energi, avslutar Linda Eriksson.
Satsa på ökad tillväxt i skogen
I början av 2020 presenterade Skogsstyrelsen en rapport som listade 88 konkreta åtgärder för att kunna öka skogstillväxten med 20 procent till 2050. Åtgärdspaketet togs fram tillsammans med företrädare för skogsnäringen och forskningen.
– Det är glädjande att vi har landat i konkreta åtgärder som sammantaget kan ge en ökad tillväxt i skogen och utveckla det hållbara skogsbruket. Med ökad tillväxt ökar koldioxidinbindningen samtidigt som vi också får råvara till fler hus och andra fossilfria produkter som alla behöver i sin vardag. Men det är nu det verkliga jobbet börjar. För att nå det ambitiösa målet krävs kraftsamling, från skogsbruket till myndigheter och politiken, säger Linda Eriksson.
Läs mer om Naturvårdsverkets nya siffror i deras pressmeddelande.