Nu behöver regeringen genomföra de positiva förslag som Miljöprövningsutredningen har presenterat. Viktigaste punkten – som kan genomföras direkt – är att ändringstillstånd ska vara utgångspunkten vid förändring av en verksamhet. Men det finns ännu mer att göra för att underlätta processerna kring miljötillstånd, tycker Skogsindustrierna i sitt yttrande till regeringen.
Att dagens process för att få miljötillstånd tar både för lång tid och är onödigt krånglig lyfter den nya regeringen i sin överenskommelse Tidöavtalet. Där skriver samarbetspartierna även att delar av Miljöprövningsutredningens förslag ska genomföras.
– Skogsindustrin välkomnar att regeringen lyfter vikten om att skapa effektivare miljötillståndsprocesser, det är något som vi har efterfrågat länge. Det är fullt möjligt att förenkla tillståndsprocesserna och samtidigt bibehålla miljönyttan. Men vi är skeptiska till att införa snabbspår för vissa verksamheter. Det är bättre att lägga krut på att effektivisera hela miljöprövningssystemet, säger Helena Sjögren, ansvarig för miljöfrågor på Skogsindustrierna.
– Regeringen får gärna beakta det vi lyfter i vårt remissvar när det gäller vilka delar av utredningens förslag som ska genomföras.
I juni kom den förra regeringens miljöprövningsbetänkande som var en lunta på närmare 700 sidor – och nu är det dags att svara på remissen.
– När vi fick miljöprövningsbetänkandet i somras såg vi att det innehöll en hel del intressanta förslag, även om vi hade hoppats på mer. Samverkan mellan myndigheter är till exempel ett område som kunde ha utvecklats, liksom begränsning av vad som ska ingå i ett miljötillstånd. Långsamma och osäkra tillståndsprocesser hämmar företagen från att göra viktiga investeringar och utveckla sina verksamheter, säger Helena Sjögren.
Därför vill Skogsindustrierna att regeringen genomför förslaget om att ändringstillstånd ska vara huvudregel, och att det införs så snart som möjligt.
– Skogsindustrin vill fortsätta att utvecklas och då behöver verksamheterna kunna få nya miljötillstånd. Det handlar både om förändrade verksamheter och rena utbyggnader. Vi anser att det endast är förändringen som bör prövas, det skulle avlasta prövningssystemet och göra nödvändig utveckling mindre byråkratisk. Det måste bli lättare att utveckla sin verksamhet för att få företagen att våga vara innovativa och stärka Sveriges konkurrenskraft, tycker Helena Sjögren.
Som helhet är miljöprövningsbetänkandet är ett steg på vägen, men det behövs göras mer för att få till stånd en bättre process.
– Vi behöver ha en ökad samsyn om att det är positivt när verksamheter vill utvecklas. Näringsliv och myndigheter måste tillsammans titta på vilka de viktigaste miljöaspekterna är, så att fokus och resurser läggs på rätt saker, säger Helena Sjögren, som vill tillsätta en ny utredning i syfte att förenkla och förkorta miljötillståndsprövningen.