Ny studie om avverkning i naturskogar ger inte hela bilden

Foto: Björn Leijon / Dag Hallén, Värmskog

Forskare från bland andra Lunds och Umeå universitet har publicerat en studie över avverkningar i skog som är mer än 140 år gammal. Rapporten har stora brister, menar Magnus Berg på Skogsindustrierna.

Forskarna drar slutsatsen att skogar äldre än 140 år kommer att vara borta om 50 år, med nuvarande avverkningstakt. Den officiella statistiken visar dock att arealen av sådan gammal skog ökar.

– Hur mycket skog vi har, hur mycket den växer, hur mycket som avverkas och var är välkänt sedan 1925 genom riksskogstaxeringen. Därför har jag svårt att se att forskarna kommer med nya fakta om avverkningar i denna rapport, där man dessutom bortser från stora arealer formellt och frivilligt skyddad skog som hyser gammal skog, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna.

Skogar med höga naturvärden ska inte avverkas

Forskarlaget säger sig ha bevis för att nästan en fjärdedel av Sveriges oskyddade gamla skogar har försvunnit mellan 2003 och 2019, vilket skulle motsvara 1,4 procent per år. I kommunikationen om rapporten likställs gammal skog med höga naturvärden.

– Skogar med höga och svårersättliga naturvärden ska inte avverkas. I rapporten görs dock en förenkling när man likställer naturlig skog med träd över viss ålder, Arealen gammal skog har dessutom ökat markant sedan 1990-talet, vilket man inte beskriver i rapporten, säger Magnus Berg.

Huvuddelen av det som brukar kallas ”naturskogar” är redan undantagna från brukande och finns i naturreservat och i skogsägarnas frivilliga avsättningar. Dessa avsättningar motsvarar en yta lika stor som Belgien.

– Formella och frivilliga avsättningar kompletterar varandra och är viktiga för att bevara biologisk mångfald. Sen är det många inom skogsbruket som just nu utvecklar nya brukningsmetoder på marker där det finns skäl till större hänsyn, så att vi kan kombinera ett fortsatt brukande med bevarande av olika naturvärden. Vi lär oss hela tiden mer om hur vi bäst brukar skogen, säger Magnus Berg. Han avslutar:

– Samtidigt går svensk skogspolitik inte ut på att avsätta all skogsmark. Skogen är en viktig resurs för Sverige – både för klimatet och för ekonomin. 

 

Läs mer om studien här.