På fredag är det dags för ett samtal om cirkularitet. Här värmer vi upp med tre snabba frågor till våra medverkande.
-
Vad betyder cirkularitet för dig?
-
Vad har du för förväntningar på samtalet den 2 december?
-
Vad är ditt bästa cirkulära tips?
Stina Sandell, hållbarhets- och kommunikationsdirektör, Holmen AB.
- Cirkularitet är för mig effektiv resurshantering med fokus på restprodukter, återbruk och smarta system för återvinning. Det senare är väl ganska underutvecklat generellt, särskilt utanför Sverige, men jag är positivt lagd och tänker att det kommer! Vi människor är per definition trögrörliga, vi ogillar förändring därför att det drar energi och tid att behöva tänka nytt. Men den trögrörligheten innebär å andra sidan att förändringar som får ta tid är mer beständiga, det har vi sett många exempel på bara senaste decenniet. Alltså, fokus på beteendeförändring!
- Det ska bli spännande att få diskutera fler olika perspektiv och infallsvinklar på hur vi ser att förändringen faktiskt är igång och att få ventilera tankar och idéer om hur vi kan sänka barriärer och trösklar för både individer, företag och nationer. Personligen tror jag näringslivet måste gå före och inte invänta politiska beslut eller lagstiftning. Företag och individer har kraften i att vara katalysator när det gäller förändring och attityd och det spelar såklart stor roll för politikers beslutsfattande.
- Byt och låna kläder tillsammans med vänner och familj, känslan av förnyelse behöver inte sitta inte i en prislapp. Lek ”här har du ditt kylskåp” och minimera onödigt matsvinn. Utmanande, kreativt och bra för både plånbok och planet.
Stefan Sjöstrand, vd och koncernchef, SkiStar AB.
- Cirkulärt för mig innebär effektiv resurshantering där vi går från linjära processer idag till att återanvända material, resurser och råvaror. Vi ska använda oss mer av förnybara råvaror från skogen, jorden och havet i stället för fossila bränslen och material. I en cirkulär ekonomi övergår vi från att äga och konsumera produkter - förbruka och slänga - till att i stället bli användare av produkter och använda dem för deras funktioner, genom att exempelvis hyra, dela, leasa eller låna. Jag ser det inte som ett alternativ att vi ska sluta konsumera men vi måste göra det på ett annat sätt och i ett annat system.
- I Sverige är vi mitt uppe i arbetet med att ta fram en strategi för skiftet till en cirkulär bioekonomi. Det vill jag diskutera. Omställningen innebär att fossila råvaror till stor del ersätts med bioråvaror, men också att bioråvaror återanvänds och återvinns.
- Hyr en stuga i fjällen, sedan kan du även hyra kläder och skidutrustning. Dessutom får ni en minnesvärd fjällupplevelse och en aktiv semester tillsammans med vänner och familj.
Viveka Beckeman, vd på Skogsindustrierna.
- Cirkularitet för mig är en ständig process där man minskar resursslöseri och ser till att använda ett material under hela dess livslängd för att sedan återvända det i nya former. Det innebär också att vi använder förnybara material och säkerställer återväxten av råvaran.
- Jag ser fram emot en spännande diskussion där jag hoppas få nya perspektiv och bli inspirerad.
- När det går ett hål i en tröja eller något annat klädesplagg försöker jag alltid laga snarare än slänga. Om jag har kläder jag inte längre trivs i brukar jag lämna in dem till en skräddare och få dem omsydda.