Granbarkborreangreppen har skadat fem miljoner kubikmeter granskog under året. Det visar en ny inventering som Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, presenterat idag. Sedan den extremt torra sommaren 2018 har granbarkborrarna skadat över 32 miljoner kubikmeter skog. Allvarligast är läget i Sörmland och Örebro län, där hälften av skadorna finns.
– En brand eller storm kan över en natt orsaka enorma skador på skog. Granbarkborrens effekter är mer långsamma, men lika förödande för många skogsägare. Årets inventering förstärker bilden av att vi nu upplever en naturkatastrof i slowmotion, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Stora förluster för skogsägarna
Stormen Gudrun, år 2005, fällde ca 75 miljoner kubikmeter skog över en natt. Att jämföra med den genomsnittliga avverkningsvolymen på 90-100 miljoner kubikmeter per år. Efter fyra säsonger med stora granbarkborreangrepp har omkring 32 miljoner kubikmeter, motsvarade en tredjedels årsavverkning, drabbats av skador som inte bara dödar träden, utan också försämrar virkeskvaliteten och fördyrar avverkningskostnaderna.
Fortsatt allvarligt läge inför 2023
70 procent av de granar som angripits i år står kvar. Det innebär att många granbarkborrar kommer att övervintra i marken eller i den bark som finns kvar på granarna. Till våren och den varmare väderleken kommer dessa insekter att angripa nya träd.
– Skogsbruket har ett viktigt arbete att utföra genom att ta ut angripet virke ur skogen och förebygga framtida skador. Inte minst behöver sågverken skapa avsättning för, i sig fullgott, blånadsvirke på marknaden. På längre sikt pågår ett arbete för att öka skogarnas motståndskraft genom skogsträdsförädling, att undvika gran på torra marker och öka andelen lövträd. Gran kommer fortsatt att vara ett av Sveriges viktigaste trädslag, den är oumbärlig som exempelvis byggmaterial, säger Linda Eriksson, skogspolitiskt ansvarig på Skogsindustrierna.
– Att minska viltbetesskadorna är viktigt för att öka planteringen av tall. Fortsatt måste skogsnäringen som helhet kraftsamla för att minska granbarkborretrycket, säger Linda Eriksson.