Sverige är bland de fem största exportländerna av pappersmassa och sågade trävaror. Men svensk skogsindustri kan bidra till ännu mer klimatnytta – förutsatt att det finns tillgång till hållbar råvara.
– Att exportera svenska skogsprodukter är bland det bästa vi kan göra för klimatet, säger Christian Nielsen, trävarumarknadsanalytiker hos Skogsindustrierna.
Ett viktigt vägval framåt handlar om hur mycket skogsråvara vi ska ta ut ur den svenska skogen. Hög tillväxt, tack vare aktiv skogsskötsel, har fördubblat det svenska virkesförrådet de senaste hundra åren. Samtidigt har virkesuttaget ökat. Skogsstyrelsen har analyserat ett antal scenarier där Sveriges skogar nyttjas och sköts på olika sätt, och vilka konsekvenser det får för virkesuttaget framåt.
– Om vi jämför Skogsstyrelsens högre och lägre scenarion får utfallet stor betydelse för skogsindustrins bidrag till samhället redan i närtid, fram till år 2040. Skillnaden mellan scenariona är så stor som 20 – 30 miljoner kubikmeter virke, motsvarande en dryg fjärdedel av nuvarande avverkningsnivå. Det skulle innebära att vi riskerar att gå miste om arbetstillfällen, skatteintäkter och klimatnytta. Förnybara skogsprodukter från Sverige ökar i betydelse när EU:s medlemsländer ställer om sina ekonomier, säger Daniel Eriksson, massa- och pappersmarknadsanalytiker hos Skogsindustrierna.
Skillnaden i volymen virke mellan de olika scenariona motsvarar mer än hälften av de svenska sågverkens råvarubehov och 25 – 50 miljarder kronor i exportintäkter, visar en analys som Skogsindustrierna har gjort.
– Skogen ska naturligtvis brukas hållbart, med hänsyn till biologisk mångfald. Men att ensidigt dra ned kraftigt på virkesuttaget är inte en hållbar väg framåt, vare sig för ekonomin eller klimatet. Det vägval som vi står inför behöver balansera skogens många nyttor över en lång tid framåt, säger Christian Nielsen.
Skogsprodukter behövs och gör skillnad
Världens befolkning och levnadsstandard ökar. Den globala medelklassen kommer snart att öka med en miljard människor. Det frestar på jordens resurser.
– Förnybara produkter som går att återvinna är nödvändiga för att klara efterfrågan på bostäder, textilier och hygienprodukter. Förpackningsmaterial som idag oftast görs av plast skapar stora avfallsproblem som moderna pappersförpackningar kan lösa. Allting hänger ihop – bra förpackningar minskar matsvinnet, vilket gör att maten räcker till fler. Här kan svenska skogsprodukter ge viktiga bidrag till en globalt hållbar utveckling, säger Daniel Eriksson, massa- och pappersmarknadsanalytiker hos Skogsindustrierna.
Betydelsen av svenska skogsindustriers export ökar
Svenska sågverk och massabruk är världens fem största exportörer av sågade trävaror och massa. Skogsindustrins betydelse och andel av den internationella marknaden kommer att öka i takt med klimatomställningen ökar efterfrågan på svenska produkter från hållbart brukade skogar.
– Att exportera svenska skogsprodukter är bland det bästa vi kan göra för klimatet. Genom att öka användningen av förnybara produkter kan en stor mängd produkter med stora fossila klimatavtryck ersättas helt. Det ökade trähusbyggandet i Europa är en del i EU:s gröna giv och en stor möjlighet för svenska sågverk och trähusproducenter, säger Christian Nielsen.
Skillnaden mellan de olika scenarierna i Skogsstyrelsens skogliga konsekvensanalys SKA22 har stor betydelse för svensk skogsindustri och samhällsekonomi. Skillnaden mellan ett lägre och ett högre råvaruutnyttjande skulle enligt Skogsindustriernas analys motsvara hälften av de svenska sågverkens råvarubehov.
Det skulle kunna innebära…
…ett minskat exportvärde med 25-50 miljarder kronor…
…att tillgången till fiber i Europa skulle minska. Fiber som idag återvinns flera gånger för att totalt producera cirka 20-40 miljarder wellpappförpackningar.