I sitt remissvar på Skogsutredningens betänkande poängterar Skogsindustrierna riskerna för en försvagad äganderätt och vikten av att se till helheten för en hållbar utveckling.
– Politiker som vill värna äganderätten behöver se upp med detaljerna i flera av förslagen. Det ska vara självklart att skogsägare får ersättning när de begränsas att bruka sin mark, oavsett vilken lagstiftning myndigheterna hänvisar till.
Här är Skogsindustriernas tre viktigaste inspel:
1. Väg förslagen mot andra viktiga samhällsmål
Skogsindustriernas allvarligaste invändning mot utredningen är de mycket långtgående tolkningarna av Sveriges internationella åtaganden om biologisk mångfald. En hållbar utveckling kräver avvägningar. Riksdag och regering måste kliva fram och väga ambitionen i mål om biologisk mångfald mot andra centrala mål för en hållbar utveckling, som till exempel klimatmål och mål om fossilfrihet. Först därefter går det att ta ställning till förslagen i utredningen om ytterligare åtgärder för biologisk mångfald.
2. Se upp med förslag som försvagar äganderätten
Skogsutredningen hade i uppdrag att ta fram förslag som skulle förstärka äganderätten. Men här finns istället förslag som riskerar att försvaga den. Oavsett om staten vill skapa ett naturreservat, inrätta ett biotopskydd eller bilda en nationalpark ska det bygga på en frivillig överenskommelse med markägaren som också ska erbjudas ersättningsmark eller pengar i kompensation. Detta ska även gälla skogsbruk i fjällnära skog. Alla undantag från detta, som ligger insprängda i utredningens förslag, bidrar till ett rättsosäkert läge för skogsägaren och tar bort incitamenten att skapa och bevara naturvärden utöver vad som krävs enligt lagen.
3. Investera mer i åtgärder för ökad tillväxt
För att möjliggöra en omställning till en cirkulär och biobaserad ekonomi är utredningens förslag för ökad tillväxt i skogen välkomna. Skogsindustrierna vill särskilt lyfta behovet av att formulera ett tillväxtmål för skogen och omfattande rådgivningskampanjer för ökad produktion och tillväxt. Nu behövs kraftigt ökade anslag och en långsiktighet i åtgärderna, för att de ska ge mätbar effekt.