Skogsbaserade produkter och energi är viktiga i en nödvändig omställning för klimatet. Därför anser Skogsindustrierna att EU-parlamentet slår in på fel väg med förslaget om ökad kolsänka, där Sverige förväntas leverera den största kolsänkan i EU. Det kan leda till minskat uttag från skogen och en sämre förmåga för skogsnäringen att bidra i omställningen.
– Det är positivt att man närmat sig EU-kommissionens och Europeiska rådets position. Det innebär att målet för kolsänkan är något lägre jämfört med miljöutskottets förslag, men blir ändå svårt att nå. I värsta fall måste vi minska uttaget från skogen och leverera färre förnybara produkter som kan ersätta fossila alternativ, säger Emma Berglund, talesperson för EU och internationella skogsfrågor på Skogsindustrierna. Hon fortsätter:
– Det skulle skada klimatet och göra oss mer beroende av rysk olja och gas. I de kommande förhandlingarna måste svenska regeringen säkerställa att LULUCF-förordningen inte leder till att vi i Sverige måste minska uttaget från skogen.
Målet för kolsänkan blir svårt att nå
EU-parlamentet föreslår att kolsänkan i EU ska öka med omkring 15 procent till 2030, i enlighet med EU-kommissionens förslag. Förslaget från EU-parlamentets miljöutskott om en extra kolsänka på 50 megaton fossil koldioxid från så kallad carbon farming gick inte igenom. Revideringen av LULUCF-reglerna godkändes med 472 röster för, 124 emot och 22 nedlagda röster. Sverige förväntas stå för unionens absolut största kolsänka i skog och mark.
Förslaget om reviderad utsläppshandel röstades ner
Efter några dramatiska omröstningar föll förslaget om utvidgningen och översynen av systemet för handel med utsläppsrätter – en viktig del av EU-kommissionens klimatlagstiftningspaket Fit for 55, med 365 röster emot, 265 röster för och 34 nedlagda röster.
Förslaget hänvisas nu tillbaka till EU-parlamentets miljöutskott.
– Tyvärr lyckades EU-parlamentet inte enas bakom ett förslag om en revidering av utsläppshandelssystemet. Förslaget var bra, inte minst för att det gick emot kommissionens förslag om att införa en gräns på 95 procent för biomassa, som skulle innebära att de anläggningar som överskrider gränsen inte längre omfattas av utsläppshandeln. Vi hoppas nu att miljöutskottet återigen kan presentera ett teknikneutralt förslag som inte diskriminerar biobränslen, säger Johan Bruce, ansvarig för energifrågor på Skogsindustrierna.