Det är inte ansvarsfullt att försvåra och begränsa användningen av skogsbränslen på det sätt EU-parlamentet föreslår, skriver Skogsindustrierna tillsammans med Energiföretagen, Svebio, LRF och Svenska Trädbränsleföreningen, i en debattartikel i Altinget (24/10).
– Nu förhandlas uppdateringen av Förnybartdirektivet i EU och tyvärr har EU-parlamentets negativa syn på skogliga biobränslen fått genomslag. Förhoppningarna nu står till att medlemsländerna i rådet kan förhandla bort begränsningar i användningen av förnybara skogsbränslen, säger Mårten Larsson, bioenergiansvarig på Skogsindustrierna.
EU-parlamentets förslag till förändringar av direktivet innebär restriktioner mot användningen av så kallade primära skogsbränslen, som inkluderar grenar, toppar, ris och skadat virke eller klent virke från skogsavverkningar. Parlamentet vill minska användningen av dessa primära biobränslen fram till år 2030, och begränsa hur stor andel primära skogsbränslen som får räknas in i olika förnybartmål. Därtill föreslås inskränkningar i medlemsländernas möjligheter att ge statsstöd till skogbränslebaserade energiprodukter.
– EU-parlamentets förslag saknar konsekvensanalys av hur klimat- och förnybartmål påverkas. Vi ser att förslaget kommer att leda till färre investeringar i klimatlösningar baserade på primära skogsbränslen. Det är inte ansvarsfullt. Särskilt inte när Europa är inne i en allvarlig energikris och vi mer än någonsin behöver investera i biobaserad produktion av el, värme, biooljor och biodrivmedel.
EU-kommissionens forskningsorganisation, Joint Research Center, pekar på flera möjliga vägar för att öka användningen av skogliga biobränslen på ett hållbart sätt. Även i FN:s klimatpanelsscenarion spelar bioenergi en viktig roll.
– Bioenergin spelar en särskilt viktig roll i det svenska energisystemet och konsekvenserna av förslaget riskerar både Sveriges energiförsörjning och klimatmål. Skogsindustrierna och de andra undertecknarna av debattartikeln vill skicka en tydlig uppmaning till regeringen att stå upp för bioenergin i förhandlingarna om det nya direktivet, säger Mårten Larsson.